Kerkmuren Hoek mogen tegen de vlakte

De buitenmuren van de kerk in Hoek, die zijn blijven staan na de brand op nieuwjaarsdag, mogen worden gesloopt. Dat zegt voorzitter Henk Siersema van het kerkbestuur in Hoek. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Terneuzen hebben toestemming verleend.
Overleg
De muren staan sinds de brand krom en omdat storm wordt verwacht is Siersema bang dat de muren instorten. Vrijdagochtend om 8.30 uur is er overleg met de aannemer en het sloopbedrijf wanneer de muren gesloopt gaan worden. Afhankelijk van het weer wil Siersema daar maandag mee gaan beginnen.

Hekken
Als de muren vrijdag niet tegen de vlakte gaan, worden er in ieder geval hekken rondom de kerk geplaatst. Dit om te voorkomen dat mensen getroffen kunnen worden door vallende stenen.

Onderzoek
De gemeente, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, verzekeraar Donatus, een aannemer en vertegenwoordigers van de kerk zijn woensdag na onderzoek tot de conclusie gekomen dat de muren niet meer te redden zijn. De toren en de voorgevel mogen blijven staan.

Diensten
Siersema hoopt in de loop van maart kerkdiensten te kunnen houden in het kerkcentrum. Dat is een van de bijgebouwen van de kerk, die zo snel mogelijk gerepareerd gaat worden. Tot die tijd worden de diensten elders gehouden.

Schade
Eerder schatte verzekering Donatus de schade van de brand tussen de twee en vier miljoen euro. Bovendien concludeerde directeur Simon Kadijk aan de hand van de eerste onderzoeksresultaten dat de brand niet was veroorzaakt door vuurwerk.

Verwoest
Een grote brand verwoestte de kerk op nieuwjaarsdag. Het dak van de kerk is volledig in vlammen opgegaan en de kerktoren stortte in. Alleen de muren van de kerk staan nog overeind.

Deel dit artikel: