Groen licht voor uitbreiding Covra

De Covra, de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval, in het Sloegebied heeft een definitieve vergunning ontvangen om te gaan uitbreiden. Covra wil de opslagcapaciteit voor radioactief afval vergroten met het oog op de toekomst.

Uranium
Er verrijst een nieuw gebouw op het terrein voor de opslag van verarmd uranium. Dit gebouw wordt blauw en zal een zonnewijzer voorstellen. De tijdsaanduiding refereert aan het feit dat de tijd radioactieve stoffen onschadelijk maakt. Daarnaast krijgt het bestaande oranje gebouw voor hoogradioactief afval, het HABOG, er een gedeelte bij.

Kerncentrale
Het radioactief afval dat door de Covra wordt opgeslagen is afkomstig van de kerncentrale Borssele en de onderzoeksreactoren in Delft en Petten. De verwachting is dat de uitbereiding tot 2040 voldoende ruimte biedt. De kosten van de uitbreiding worden betaald door de drie aanbieders van kernafval.

HABOG
Bijna 140 mensen hebben een zienswijze ingediend tegen de ontwerpbeschikking van de uitbreiding van de HABOG. Dat kon tot 24 december 2014. Het ministerie van Economische Zaken heeft deze verwerkt en ziet geen reden om de vergunning niet of na aanpassingen te verstrekken. Veel van de reacties die zijn ingediend op het uitbreidingsplan betreffen gestandaardiseerde zienswijzen. Onder meer de anti-kernenergiebewegingen Wise en Laka boden die mogelijkheid.

Vergunning op zak

De Covra kan met de vergunning op zak beginnen met de voorbereidingen van de bouw. Dit jaar nog zal de bouw beginnen. Drie jaar later moet het klaar zijn.

Deel dit artikel: