Engelengeduld én lef onmisbaar als restaurator

MIDDELBURG- Het vak van schilderijen restaurator dreigt te verdwijnen in Zeeland. De 72-jarige Trees Verwilligen uit Middelburg houdt samen met een restaurator uit Aardenburg het beroep in stand maar ze heeft tot nu toe geen opvolger gevonden.

Engelengeduld
Verwilligen zou graag iemand hebben om haar kennis aan over te dragen maar het is geen eenvoudig vak. "Daar heb je een engelengeduld, een beetje lef en vooral veel liefde voor de schilderkunst voor nodig".

Rijksmuseum

Kunstschilder Trees Verwilligen ontmoette 25 jaar geleden in de trein een medewerker van het Rijksmuseum in Amsterdam. De man nodigde haar uit om eens te komen kijken. Ze was meteen verkocht toen ze het restauratie-atelier van het beroemdste museum van Nederland binnenstapte. Ze volgde de restauratie-opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen en sindsdien restaureert zij in haar atelier jaarlijks zo’n vijftig schilderijen.

Beroep
Het vak van restaurator is relatief jong en pas in de laatste eeuwen een volwaardig beroep, onder andere dankzij de oprichting van specifieke opleidingen tot restaurator. De universitaire opleiding tot restaurator wordt verzorgd door de Universiteit van Amsterdam, waar je conservering en restauratie van materieel cultureel erfgoed kunt studeren.

Deel dit artikel: