Duikers zoeken explosieven in Zierikzee

In de haven van Zierikzee zijn duikers op zoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. In november zijn met scanapparatuur alle locaties waar mogelijk explosieven liggen in kaart gebracht. Die locaties worden nu stuk voor stuk van dichtbij bekeken door gespecialiseerde duikers.

Opgepikt
Er zijn 37 mogelijke explosieven door de scanapparatuur opgepikt. Naar verwachting duurt het inspecteren van de locaties nog tot en met vrijdag 23 januari, maar dat is afhankelijk van weersomstandigheden en van het tij. De duikers duiken het liefst als het water hoog staat, zodat er op de bodem zo min mogelijk beroering is.

Resultaat
Eind 2013 werd er in de haven van Zierikzee ook al naar explosieven gezocht. Toen werd er één klein explosief gevonden. De rest van de 42 objecten die waren opgepikt door de scan waren fietsonderdelen, verkeersborden, winkelwagentjes, buitenboordmotoren en andere metalen voorwerpen.

Veiligheid
Eventuele explosieven op de havenbodem kunnen normaal gesproken geen kwaad, zolang ze daar stil liggen. Maar voor de renovatie van het oostelijk deel van de watersportverenigingshaven moeten er ook nieuwe meer- en boxpalen worden geplaatst, dus moeten eerst alle mogelijke explosieven worden opgespoord en geruimd. Zodra het gebied veilig is verklaard kan de renovatie beginnen.

Foto: archief

Deel dit artikel: