Lopen langs Westerschelde mag weer

De waarschuwing om niet langs de vloedlijn van de Westerschelde te lopen is opgeheven. Sinds zaterdagmorgen was de waarschuwing van kracht, omdat er styreen aan kon spoelen. De vloeistof was de Westerschelde ingelopen na een aanvaring tussen twee tankers in nacht van vrijdag op zaterdag. Het beschadigde schip, de Amira, ligt vlakbij de Hedwigepolder en wordt de komende dagen leeggepompt.

Berging
Rond middernacht is gestart met de berging. Om 3.00 uur zijn de werkzaamheden gestaakt, omdat het bergingsvaartuig van Rijkswaterstaat vol zat. Het schip is naar Moerdijk gevaren om de opgepompte styreen te lossen. Rond 17.00 uur zondagmiddag worden de pompwerkzaamheden hervat.


Stank
Inwoners van Bath hebben dit weekend last gehad van stank. Sommige bewoners konden door de geur slecht slapen. De stank wordt veroorzaak door het vrijkomen van dampen tijdens het leegpompen van het schip.


Verf
De Amira kwam vrijdagavond in botsing met een ander schip op de Westerschelde. Daarbij kwam styreen vrij, dat tot stankoverlast leidde. De geur is te vergelijken met verf of polyester.


Gebeld
Het informatienummer is zaterdag tientallen keren gebeld. Om 16.30 uur heeft de Veiligheidsregio het nummer afgesloten, omdat er niet meer werd gebeld.

Gevaar

De Veiligheidsregio Zeeland heeft onderzocht of de stof gevaar kan opleveren voor de omgeving en dieren, Na metingen is gebleken dat dat niet het geval is. Wel verwachtten de hulpdiensten zaterdag dat de stankoverlast blijft aanhouden. Ook adviseerde de Veiligheidsregio om zaterdag en zondagochtend niet langs de Westerschelde of door het Verdronken Land van Saeftinge te lopen, omdat de stof bij aanraking met de huid schadelijk kan zijn. Ook honden moeten worden weggehouden bij de vloedlijn.


Gebied

De styreen dreef een groot deel van de dag in het water tussen de Westerscheldetunnel en Antwerpen, maar is nu opgeruimd en verdampt. De stof is door de brandweer en de stedelijke milieudienst van Antwerpen niet aangetroffen aan de kust.


Lading

De lading stryleen die in het schip ligt, wordt overgepompt naar een ander schip. Deze operatie zal in het totaal 72 uur duren. Tijdens het overpompen kan tot nieuwe stankoverlast leiden. De lading die in zee drijft, wordt door Rijkswaterstaat opgeruimd. De rest zal verdampen.

GroenLinks
GroenLinks in Provinciale Staten vindt dat de gevolgen van de aanvaring van twee tankers in het Nauw van Bath te laag zijn ingeschat. Dat schrijft de partij in schriftelijke vragen aan het dagelijks provinciebestuur.


Giftig
De Veiligheidsregio sprak aanvankelijk alleen van beperkte overlast en geurhinder. Bij de aanvaring kwam syreen vrij, een uiterst giftige en brandbare stof die bovendien voor veel stankoverlast zorgt. Zaterdag kwamen zelfs uit Utrecht klachten over de stank.


Stranden
GroenLinks wil weten waarom de stranden in de omgeving van de aanvaring niet zijn afgesloten voor het publiek. Ook wil de partij welke maatregelen worden getroffen om in de toekomst soortgelijke aanvaringen te voorkomen.


Volgens bewoners #Bath is de ergste stankoverlast voorbij. "Vannacht was het echt verschrikkelijk." #Westerschelde

— Mark Rijk (@MarkRijk) January 17, 2015


Styreen geeft een enorme stank. Kan bij aanraking schadelijk zijn voor de huid. Zie http://t.co/JV2T72FUbP #Bath #geurhinder #aanvaring

— Veiligheidsregio Zld (@VRZ) January 17, 2015


Stankoverlast omgeving Bath na botsing tussen twee tankers. Tanker heeft styreen gelekt. Kijk voor meer info op http://t.co/hQCyqRw38P

— Gemeente Terneuzen (@Gem_Terneuzen) January 17, 2015

Deel dit artikel: