Subsidie voor verwijderen 180.000 m2 asbest

In Zeeland is bijna een miljoen euro beschikbaar voor het verwijderen van asbest op landbouwschuren. Het geld wordt uitgekeerd aan boeren die na de asbestsanering kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Met deze subsidie kan in totaal zo'n 180.000 vierkante meter aan asbestplaten worden verwijderd.

Risico's volksgezondheid

Asbest brengt risico's mee voor de volksgezondheid. Als asbest platen worden beschadigd, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Het inademen daarvan kan longkanker veroorzaken. Daarom moet in Nederland al het asbest vóór 2024 zijn weggehaald. Dat asbest mag alleen worden verwijderd door gespecialiseerde bedrijven.

'Asbest eraf, zonnepanelen erop'

Een van de grootste asbestverwijderaars in Zeeland is Van Damme Asbestverwijdering in Heinkenszand. In het kader van de actie 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' heeft eigenaar Peter van Damme met zijn personeel inmiddels door heel Zeeland zo'n 80.000 vierkante meter aan asbest dakplaten verwijderd.

Inventarisatierapport

Wanneer een agrariër aangeeft belangstelling te hebben voor de regeling, maakt Van Damme eerst een inventarisatierapport op. Daarin staat om welke hoeveelheid het gaat, en welke soorten asbest er moeten worden verwijderd. Op grond van dat rapport wordt een vergunning aangevraagd.

Beschermende kleding

Op locatie wordt het asbest verwijderd door mensen in beschermende kleding. Ze dragen wegwerpondergoed en eenmalige overalls. Ook zijn ze uitgerust met afzuigmaskers. Die filteren eventuele asbestvezels weg en slaan ze op. Na het werk moeten de medewerkers douchen in een ontsmettingscontainer.

Vuilstortplaats Midden-Zeeland

Om beschadigingen tegen te gaan worden de asbest dakplaten zo zorgvuldig mogelijk losgeschroefd. Om te voorkomen dat ze breken of barsten worden ze voortdurend natgespoten. De platen worden verzameld in speciale containers. Die worden afgevoerd naar de vuilstortplaats Midden-Zeeland bij Nieuwdorp.

Verhitten

Daar verdwijnen ze onder een laag grond. "Eigenlijk is dat geen oplossing", vindt Peter van Damme. "Maar het alternatief is dat de platen worden verhit tot 1300 graden Celsius. Dat is te duur."

Uitzondering
Voor particulieren met slechts een paar platen asbest maakt de wet trouwens nog een uitzondering. Wie minder dan 35 vierkante meter aan asbest op een schuurtje heeft liggen, mag dat zelf saneren. Ook daarbij moet worden voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen.

Deel dit artikel: