Geen explosieven gevonden in Zierikzee

Bij het onderzoek naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de haven van Zierikzee zijn geen explosieven boven water gekomen. Ruim een week is er gezocht naar verdachte voorwerpen op de bodem van de jachthaven. Het onderzoek heeft honderdduizend euro gekost.

Niet weggegooid
René Korstanje is projectleider van het onderzoek naar de explosieven. ''Eigenlijk vind ik het jammer dat er geen explosieven gevonden zijn, want het heeft een hele hoop geld gekost." Toch is het volgens Korstanje geen weggegooid geld. ''Veiligheid staat voorop bij de Gemeente Schouwen-Duiveland en gelukkig wordt zeventig procent van het geld gefinancieerd door het rijk.''

Risicogebieden
Vrijdag wordt het onderzoek afgerond. Wel zijn er nog meer risicogebieden waar er explosieven zouden kunnen liggen. Korstanje: ''We zijn voor dit jaar al bezig met een nieuw projectplan: het Havenkanaal van Zierikzee, binnen de keersluis. Dit is al eerder gebaggerd, maar wij willen nog verder zoeken.''

37 mogelijke explosieven

Duikers inventariseerden eind 2014 in totaal 37 verdachte objecten op de bodem van de haven. Die objecten zijn nu allemaal geïnspecteerd. Daarmee kan de renovatie van het oostelijk deel van de watersportverenigingshaven nu starten.


Eerdere zoektochten

In 2013 is ook naar explosieven gezocht in de haven van Zierikzee. Een klein explosief is toen boven water gehaald. De overige 41 objecten die duikers opdoken bestonden uit winkelwagentjes, verkeersborden, fietsonderdelen en andere metalen voorwerpen.