'Geen geitenwollensokkenimago meer'

De biologische groentetas raakt steeds meer ingeburgerd in Zeeland. Een toenemend aantal Zeeuwen krijgt iedere week zo'n pakket biologische groenten thuisbezorgd. Dat blijkt uit een belronde langs een aantal biologische boerderijwinkels in Zeeland.

Vraag
Een van de winkels waar biologische pakketten worden verkocht en bezorgd is Zeeuwse Bio Groente in Waterlandkerkje. Martha Dieleman merkt dat ook daar de vraag is toegenomen. "Twee jaar geleden verkochten we vijf pakketten per week, nu zitten we rond de vijftig."

Imago
Volgens Dieleman is het geitenwollensokkenimago dat voor sommige mensen nog aan biologische producten kleeft niet meer van deze tijd. "Dat soort mensen zijn mijn klanten zeker niet. Het zijn gewone mensen die bewust bezig zijn met wat ze eten."

Seizoenen
Het meest populair is het groentepakket voor twee personen. Dat kost gemiddeld tussen de zeven of tien euro per week. In de regel wordt met de seizoenen mee gegeten, dus koolsoorten en knollen in de winter, en bladgroenten in de zomer.

Verkoop
In heel Nederland neemt de verkoop van biologische groenten flink toe. Volgens de laatste cijfers van belangenorganisatie Bionext werd in 2013 voor ruim 984 miljoen aan biologische voeding verkocht in Nederland, dat was 50 miljoen meer dan het jaar ervoor. Ook aan biologische groenten en fruit werd toen meer uitgegeven.

Aandacht
Volgens Dieleman komt die toename vooral doordat er steeds meer aandacht voor is. "In de media, maar ook bij kookprogramma's. Daarnaast speelt ook gemak een rol. Er is ook een groep die het fijn vindt dat iemand anders bepaalt wat je eet. En dat je het aan huis brengt, zeker als mensen zelf niet zo mobiel zijn. Dan zijn die groenten en aardappelen maar alvast in huis."

Kwaliteit
Voor vaste klant Lorina Oostdijk gaat het vooral om de kwaliteit van de groente. "Maar ik vind het ook leuk dat je wordt uitgedaagd. Je moet het doen met wat er in je pakket zit en dan moet je wel eens iets anders klaarmaken dan je gewend bent."

Vliegtuig
Maar voor haar is het vooral ook belangrijk dat de producten in de buurt zijn geteeld. "Steeds meer mensen beseffen dat het niet nodig is om groenten met het vliegtuig uit verre landen te halen. Als je je een beetje flexibel opstelt dan kun je de groenten ook halen bij de boer om de hoek."

Preiprol
Ook Rina Oosterling is vaste klant. Zij merkt duidelijk het verschil met de supermarkt. "Ik maak wel eens preistamppot, dat noemen ze hier preiprol, en dat vindt mijn man heerlijk. Maar ik moest het laatst voor een grotere groep maken en toen heb ik de prei maar even in de supermarkt gehaald. Ik liet het aan mijn man proeven en hij zei: wat smaakt die prei raar! Dus dat verschil dat proef je."