'Langzame verwurging dreigt voor zeehond'

De zeehond die zondag werd gespot met een stuk touw rond zijn nek is nog niet gevangen. Zeehondencentrum A Seal uit Stellendam zoekt vandaag verder. Wordt het dier niet gevangen dan dreigt een verstikkingsdood.

´Niet gewend aan dode vis´

Jaap van der Hiele van A Seal zag het dier zondag in de spuisluis van de Brouwersdam. "Maar ik kreeg hem niet aan de kant. Elke keer als ik binnen één, anderhalve meter afstand van hem kwam, was hij weg." Omdat het een wild dier is, gaat het lokken met dode vis moeizaam. "Die zijn het niet gewend om dode vis te eten. Ook zijn ze schuw voor mensen, wat het extra moeilijk maakt."

Langzame dood
Volgens Van der Hiele zit er een rubberen ring rond de nek van de zeehond. Die kan voor problemen zorgen. De zeehond is nog jong en zal nog zeker 80 centimeter groeien. "Daardoor kan het dier stikken en sterft hij een langzame verwurgingdood." Wel zag het 1-jarige dier er nu nog gezond uit volgens Van der Hiele.

Zoektocht gaat verder
Maandag gaat A Seal verder met de zoektocht. Als eerste bij de spuisluis. "Maar als die open is gegaan kan de zeehond overal zitten", zegt Van der Hiele. Van het Grevelingenmeer tot in de Noordzee. A Seal gaat nu verder met spotten. Mochten ze hem vinden dan moeten ze het dier met 2 personen zien vast te houden, zodat een derde de ring kan losknippen.

Deel dit artikel: