Reumatologen klagen ADRZ aan

Reumazorg Zuid-West Nederland (RZWN) spant een kort geding aan tegen het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Volgens de reumatologen weigert het ziekenhuis de reumatologische patiëntendossiers aan hun kliniek over te dragen terwijl zij daar wel om gevraagd hebben.

Info niet betrouwbaar
Reumazorg Zuid-West Nederland zegt dat het gaat om de dossiers van zo'n 1.700 patiënten die overstapten van ADRZ naar RZWN. De reumatologen moeten nu aan de patiënten zelf vragen welke medicijnen zij slikken. Omdat dit veelal oudere mensen zijn, is de informatie niet betrouwbaar. "Om een goede kwaliteit van zorg te waarborgen is het noodzakelijk te beschikken over de patientendossiers," zegt Josien Veris, reumatologe bij RZWN.

'Na 5 weken nog geen dossiers'

Het ADRZ laat weten dat het bereid is de dossiers over te dragen. Maar dat kan alleen als de patiënten tekenen voor hun dossier; dan pas mag het ziekenhuis de gegevens overdragen aan een andere zorginstantie. Volgens de woordvoerder houden ze zich gewoon aan de regels. Het RZWN zegt dat hun patiënten dat ook hebben gedaan. "Maar na vijf weken hebben we nog steeds geen dossier gezien."

'Bizarre situatie'
Volgens de Patiëntenfederatie NPCF is het "bizar dat het tot een kort geding moet komen." Een patiënt heeft altijd recht op een kopie van het medisch dossier. In het geval van een ondertekende toestemming moet een ziekenhuis het volledige dossier overhandigen aan de nieuwe behandelaar van de patiënt.

Kort geding
De reumatologen proberen nu via de rechter de dossiers alsnog te bemachtigen. "Gisteren is er een brief uitgegaan voor een kort geding," aldus Paul Witteman, woordvoerder RZWN. Op 24 februari dient het kort geding.

Zelfstandig
Reumazorg Zuid-West Nederland wordt gerund door reumatologen die eerst bij het ADRZ werkten. Eind 2014 gingen de reumatologen zelfstandig verder.

Deel dit artikel: