Ondertekening akkoord grote sluis in Terneuzen

TERNEUZEN - Minister Melanie Schultz van Infrastructuur zet donderdagmiddag in Terneuzen haar handtekening onder een akkoord voor de aanleg van de nieuwe grote sluis in Terneuzen. Ook haar Vlaamse collega tekent tijdens een feestelijke plechtigheid op het Terneuzense havencomplex. Met de aanleg is een bedrag van bijna 1 miljard euro gemoeid.


Intentie
Twee jaar geleden tekende de minister ook al, maar toen ging het nog om een intentieverklaring. Het definitieve stuk dat er nu ligt, gaat naar de parlementen van Nederland en Vlaanderen, en zal ook de inspraakprocedures ingaan.

Gent
De nieuwe sluis is al tientallen jaren een grote wens van de haven van Gent. Die ziet het aantal schepen al jaren afnemen, omdat de schepen steeds groter worden en niet meer door de huidige sluizen van Terneuzen kunnen. Van het totale bedrag voor de aanleg komt ongeveer 85 procent voor rekening van de Vlamingen. Een belangrijk deel van die investering hopen de Vlamingen weer te kunnen ophalen in Brussel. Nederland betaalt maar zo'n 150 miljoen mee aan de sluis, en Zeeland legt als regio een bedrag van 10 miljoen bij.

Verdeling
Volgens berekeningen zal 30 procent van de opbrengsten van de nieuwe zeesluis ten goede komen aan Nederland, Toch betalen het Rijk en de provincie bij elkaar maar 15 procent van de kosten. "Je kunt wel zeggen dat we een goede deal hebben gesloten", zegt burgemeester Jan Lonink van Terneuzen.

Bottleneck
Het sluizencomplex in Terneuzen is al jaren een bottleneck voor alle schepen die via deze sluizen over het Kanaal van Gent naar Terneuzen willen doorvaren naar Gent. De huidige zeesluizen zijn in 1968 aangelegd. Toen was het grootste schip 225 meter lang. Nu zijn de schepen veel groter. Met veel passen en meten kunnen er in de sluizen van Terneuzen schepen worden geschut met een lengte van 260 meter, maar dan houdt het op. In 2021 moet een sluis opengaan van 427 meter lang, die dus veel grotere schepen kan schutten.


Tweets over @since:2015-02-05 from:@ariane66 AND #omroepzeeland

Deel dit artikel: