Pluimvee vanaf zondag weer naar buiten

Biologische kippen en kippen van vrije-uitloopbedrijven mogen komende zondag voor het eerst in drie maanden weer naar buiten. Op die dag wordt de ophokplicht voor pluimvee opgeheven.

Geen besmettingen
Staatssecretaris Dijksma heeft besloten om de ophokplicht op te heffen omdat er sinds 30 november geen nieuwe besmettingen met vogelgriep meer zijn geweest in Nederland. Wel roept Dijksma de pluimveehouders op alert te blijven en ieder signaal dat kan wijzen op vogelgriep te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Regels
Ook de Zeeuwse pluimveehouders moesten vanaf november vorig jaar hun kippen binnenhouden om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Toch mochten ze de eieren toch op de markt brengen als vrije uitloopeieren. Dat komt door Europese regels.

Strop
Maar dat mag maar voor een periode van 12 weken en die is afgelopen. Daarom zouden de eieren niet meer als vrije uitloopeieren mogen worden verkocht. Als de ophokplicht wel was verlengd, dan zou dat een grote financiële strop geweest voor de betreffende pluimveehouders.

Trekvogels
Twee weken geleden werden al meerdere maatregelen tegen de vogelgriep opgeheven. Alleen de ophokplicht bleef nog van kracht. Het argument om toen de ophokplicht nog te handhaven was dat er nog risico was op besmetting door trekvogels. Met name wilde eenden werden aangewezen als mogelijke verspreiders van de ziekte.

Deel dit artikel: