Geen spoor van vermiste schipper

SLUISKIL- De waterpolitie heeft de vermiste 35-jarige schipper Rick Broekmeulen niet aangetroffen op het op de Westerschelde gekapseisde beunschip Rick. Het hele schip is zaterdag doorzocht, daarbij is onder meer het stuurhuis opengeknipt. Zondagmorgen gaat een onderwaterteam op de Westerschelde zoeken op de plaats waar het schip is omgeslagen.

Overeind
Bergingsbedrijf Multraship heeft het schip in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur overeind getakeld. Het schip was te zwaar beschadigd om het op het water te doorzoeken, daarom is het schip zaterdag vroeg in de ochtend naar de Autrichehaven bij Sluiskil gesleept.

Stuurhuis
Er was nog een kleine kans dat de vermiste schipper in het zwaar beschadigde stuurhuis gevonden zou worden. Dat blijkt niet het geval te zijn. Het merendeel van het schip was vrijdag al doorzocht. Een zoekactie op de Westerschelde met een helikopter heeft niets opgeleverd. Twee andere opvarenden werden eerder al gered.

Oorzaak
De politie is begonnen aan het technisch onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Het beunschip Rick werd in de nacht van donderdag op vrijdag op de Westerschelde bij Hoofdplaat geladen met een zandzuiger toen het rond middernacht plotseling kapseisde. Kort na het incident kon al een eerste bemanningslid worden gered. Hij stond op het dek toen het gebeurde.

Vreselijk
Bij het zwaar beschadigde schip in de Autrichehaven kwamen verschillende mensen kijken, onder wie Albert de Vogel uit Terneuzen. Hij werkt zelf ook op een beunschip. "Het is werkelijk verschrikkelijk wat de familie is overkomen. Het kan zo snel verkeerd gaan. Binnen tien minuten ben je kwijt wat je in jaren hebt opgebouwd."

Schipper
De nog vermiste derde opvarende is de 35-jarige schipper Rick Broekmeulen uit Moerdijk, meldt zandhandel Faasse uit Goes. De familie Broekmeulen werkt al twintig jaar samen met het bedrijf uit Goes. Henk Broekmeulen is de voormalige schipper van het beunschip. De 66-jarige vader van Rick zat zelf urenlang opgesloten in het schip.

Keihard
De Vogel kent de familie. "Het is een kleine wereld in die zandbusiness. Je kent elkaar allemaal. Dit is keihard aangekomen. Het is zo triest."

Opgesloten
Henk Broekmeulen werd vrijdagmorgen levend in het schip aangetroffen. Hij werd rond 08.00 uur door een duiker gered. Broekmeulen was flink onderkoeld, maar aanspreekbaar. De KNRM-reddingsboot van Breskens heeft de man aan wal gebracht.