Auto gevonden, schipper nog spoorloos

Een speciale eenheid van de waterpolitie heeft de auto van de vermiste 35-jarige schipper Rick Broekmeulen uit Moerdijk gevonden in de Westerschelde. Van de schipper zelf ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Vindplaats
De auto was aan boord van het schip toen het kapseisde. De plek waar de auto is gevonden zegt dus iets over de stroming ten tijde van het ongeluk. Zondagmiddag is daarom in de omgeving van de vindplaats van de auto gezocht naar de vermiste schipper. Maandagochtend wordt de zoektocht voortgezet, met sonarapparatuur en vanuit de lucht met een helikopter.

Sonarapparatuur
De politie heeft de hele dag de bodem van de Westerschelde afgezocht ter hoogte van Hoofdplaat. Op die plek kapseisde het beunschip Rick in de nacht van donderdag op vrijdag, terwijl het werd geladen met zand.

Dregmateriaal
De zoektocht wordt met twee boten uitgevoerd. Eén daarvan is uitgerust met sonarapparatuur, de ander met dregmateriaal. Volgens woordvoerder Ed Kraszewski van de waterpolitie gaat het om een speciaal opgeleid team.

'Lastig'
Dat team heeft geen ervaring met zoeken in de Westerschelde, maar heeft met dergelijke zoektochten in andere wateren veel ervaring opgedaan. "Zoeken in de Westerschelde is door het tijverschil van zo'n vier meter lastig," aldus Kraszewski. "Het gebied bij de zandplaat ligt wat in de luwte en het oppervlakte is rustig. Maar er staat wel stroming."

Opengeknipt
De waterpolitie heeft zaterdag de laatste delen van het schip doorzocht. Daarbij is onder meer het stuurhuis opengeknipt. De vermiste 35-jarige schipper werd daarbij niet aangetroffen. Daarom werd de zoektocht zondag op de Westerschelde voortgezet. Een zoektocht met een helikopter heeft vrijdag niets opgeleverd.

Luchtbel
Twee andere opvarenden zijn eerder gered, onder wie de vader van de vermiste schipper uit Moerdijk. De 66-jarige Henk Broekmeulen zat urenlang in het schip opgesloten. Hij wist te overleven door een luchtbel in de buik van het schip. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.