Prognose: SP grote winnaar, PvdA, VVD, CDA verliezen

Grote winst voor de SP in Zeeland, zwaar verlies voor PvdA en VVD bij de komende Statenverkiezingen. Het CDA verliest ook, maar minder. Dat blijkt uit de peiling die het onderzoeksbureau GfK in opdracht van Omroep Zeeland heeft gehouden. Aan dit onderzoek, ruim vijf weken voor de verkiezingen, werkten 1783 Zeeuwen van 18 jaar en ouder mee.

SP in één klap grootste partij
De Socialistische Partij wordt met zes zetels in één klap de grootste partij van Zeeland, als de verkiezingen deze week zouden zijn gehouden. Zie ook onderstaande grafiek. De PvdA verliest vier van de zeven zetels, de VVD raakt volgens de prognose drie van zijn zeven zetels kwijt. En het CDA heeft straks twee van de zes zetels minder. D66 wint twee zetels, de ChristenUnie één zetel. De SGP en PVV blijven gelijk. De drie regionale partijen zullen samen goed zijn voor vier zetels, zoals woensdag al bekend werd. De Zeeuwse Staten tellen 39 zetels.

Coalitie van 24 naar 15 zetels
De huidige coalitie in het provinciaal bestuur (VVD, CDA, PvdA en SGP) heeft 24 zetels, een ruime meerderheid. Het duurt nog vier en een halve week tot aan de verkiezingen, als er in die tussentijd niets verandert dan heeft de coalitie straks nog maar vijftien zetels over, vijf zetels te weinig om overeind te blijven.

Grote opkomst
Statenverkiezingen kennen in Zeeland - in tegenstelling tot de landelijke trend - altijd een redelijk grote opkomst. Vier jaar geleden kwam 58,9 van de kiezers naar de stembus, dat kan dit jaar zelfs hoger uitpakken, afgaande op de prognose van GfK. De peiling geeft aan dat 53 procent op dit moment zeker weet dat hij of zij gaat stemmen en nog eens 26,4 procent misschien gaat stemmen.

Vijf winnaars
Volgens de huidige peiling zijn er vijf winnaars en die staan alle buiten de coalitie of ook zelfs buiten de Staten. De SP verdubbelt het zeteltal van drie naar zes, D66 verdubbelt van twee naar vier zetels, de ChristenUnie gaat van twee naar drie. En er komen volgens deze prognose drie partijtjes bij die ieder eéén zetel benamchtigen: 50plus en de regionale partijen Provinciaal Belang Zeeland en Zeeland Lokaal.

SGP-correctie
De peiling door GfK is gebaseerd op een groot panelonderzoek, waarbij de uitkomsten zijn gewogen naar de verschillen in leeftijd, geslacht en opleidingsniveau van de Zeeuwse bevolking. Omroep Zeeland heeft zelf een correctiefactor aangebracht voor de SGP, die in Zeeland over een vaste grote aanhang beschikt en die in het panel ondervertegenwoordigd was. De uitkomsten van de andere partijen zijn gecorrigeerd (in de praktijk iets verlaagd) voor het aandeel dat de SGP bij de vorige Statenverkiezingen in Zeeland had.


Meer data van de prognose is hier te zien

Deel dit artikel: