Gecontroleerde sloop kerk Hoek

De toren van de afgebrande kerk in Hoek wordt komende weken gecontroleerd gesloopt. Dat gebeurt vanwege de veiligheid. De delen van de gevels die nu nog staan houden elkaar en dus de toren overeind. Verdere inspecties hebben echter niet volledig duidelijk kunnen maken hoe stevig deze constructie is.

Gedenkplaten
De Protestantse Gemeente in Hoek hoopt door de gecontroleerde sloop een deel van de toren te kunnen behouden. Die kan de basis vormen voor toekomstige herbouw. In de oostgevel van de toren bevinden zich gedenkplaten. Bij de sloop wordt geprobeerd die te bewaren zodat ze een plek kunnen krijgen in de te herbouwen kerk.
 
Kortsluiting
De kerk in Hoek ging op 1 januari grotendeels in vlammen op. Kerkenverzekeraar Donatus schat de schade tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro. Hoe de brand in de kerk in Hoek op nieuwjaarsdag is ontstaan zal nooit met zekerheid kunnen worden vastgesteld. Dat blijkt uit het rapport van het technisch expertisebureau in opdracht van kerkenverzekeraar Donatus. Brand door kortsluiting is het meest waarschijnlijk.

Portocabins
Op dit moment maakt de Protestantse Gemeenschap van Hoek tijdelijk gebruik van het pand van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Er zijn plannen om portocabins neer te zetten op het terrein van de afgebrande kerk in Hoek en daar voorlopig te kerken. Het kerkbestuur hoopt met Pasen (zondag 5 april) de eerste dienst in een eigen tijdelijke kerkzaal te kunnen houden.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen brand hoek kerk kerkbrand sloop
Deel dit artikel: