Bultrug zwemt in Oosterschelde

In de Oosterschelde is een bultrug gesignaleerd. Volgens de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren werd het walvisachtige dier van een meter of vijf zaterdag voor het eerst gezien bij de Zeelandbrug. Gisteren en vandaag dook het dier op in de buurt van Kattendijke, Wemeldinge en Yerseke.

Stormvloedkering
Vroeger zwommen er vaker bultruggen in de Oosterschelde, maar de stormvloedkering houdt ze tegenwoordig tegen. Volgens Jaap van der Hiele van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren zou het het beste zijn als de bultrug weer door de stormvloedkering terugkeert naar zee. Van der Hiele denkt niet dat er in de Oosterschelde voldoende voedsel voor de walvis is: "Als hij blijft hangen, zie ik het somber in voor hem."

Vangen
Volgens Jaap van der Hiele is het niet mogelijk om de bultrug te vangen. "Dan moet je wel gigantisch grote netten hebben om hem te kunnen vangen en daarnaast heb je nog de stress die het voor het dier oplevert. Dus dat is geen optie."


Walvisprotocol

Mocht de bultrug stranden dan is het walvisprotocol (pdf) van kracht. Het ministerie van Economische Zaken coördineert dan een reddingsoperatie.(Foto: Dominique & Thierry (1) Twitter Esther Schoutens (2)