'Bultrug zelf weer de Noordzee opgezwommen'

De bultrug is maandag op eigen kracht door de kering gezwommen. Dat zegt de stichting SOS Dolfijn. Volgens het opvangcentrum zagen twee toeristen de walvis aan het eind van de middag uit de kering komen.

Echtpaar
Het opvangcentrum werd maandagavond gebeld door het echtpaar. De man en vrouw reden over de Oosterscheldekering en zagen het dier bij de eerste pijlers vanaf Neeltje Jans naar buiten komen. "Eerst nog met de stroming mee, maar daarna zwom hij op eigen kracht verder", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. Het echtpaar verloor het zeezoogdier daarna uit het oog vanwege de mist.

Goed nieuws! Volgens een betrouwbare melding hebben we gehoord dat de bultrug zelf de kering weer is uitgezwommen!!

— SOSDolfijn (@SOSDolfijn) 16 februari 2015Zoektocht
Volgens Jaap van der Hiele van stichting A Seal Centrum voor Zeezoogdierenzorg is er nog geen hard bewijs voorhanden. "De scheepvaart op de Oosterschelde krijgt het verzoek uit te kijken naar de bultrug. Als we om 12.00 uur nog geen melding hebben gekregen, dan mogen we aannemen dat de walvis inderdaad weer de Noordzee is opgezwommen."

Tien meter lang
Volgens Van der Hiele is de walvis tien meter lang en een tot anderhalve meter breed. "Dat baseer ik op waarnemingen van Rijkswaterstaat, diverse foto's en mensen van de AID aan boord van de 'Luctor'."

Oosterscheldekering
Maandagmiddag werd de bultrug voor het laatst gezien bij het Engelse vaarwater voor de kust van Kats. Rond 14:00 uur verloor Rijkswaterstaat de walvis uit het oog vanwege de mist. Bij die laatste waarneming zwom de walvis richting Oosterscheldekering.

Deel dit artikel: