'Koningin Beatrix alleen voor lintjesknippen'

OOST-SOUBURG - Zeeland en Zuid-Holland zijn de enige provincies van Nederland waar deze mening over ons staatshoofd uit het onderzoek naar voren kwam. Acht op de tien Zeeuwse panelleden, dus 82 procent, geeft aan wel vertrouwen te hebben in de koningin. Dit blijkt uit de ruime voldoende, 7,6, die zij krijgt als rapportcijfer.

Maxima

Het vertrouwen in prins Willem-Alexander ligt lager, 71 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de troonopvolger. Zoals elk jaar scoort hij in vertrouwen en rapportcijfer iets lager dan zijn vrouw, prinses Maxima. Hij krijgt een 6,8 en zij een 7,5.

Favoriete leden van het Koninklijk Huis in Zeeland zijn: 1) Prinses Maxima; 2) Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven; 3) Koningin Beatrix; 4) Prinses Margriet en 5) Prins Willem-Alexander.

Aftreden

De meeste Zeeuwen denken niet dat de koningin dit jaar al zal aftreden; hoewel een ruime meerderheid wel verwacht dat prins Willem-Alexander en prinses Maxima klaar zijn voor de troon. Hoe hij zijn taak als staatshoofd moet gaan invullen is nog niet duidelijk.

Hoewel de meeste Zeeuwen (54 procent) dus vinden dat de koningin geen politieke invloed moet hebben, storen zeven op de tien van hen zich aan de kritische uitlatingen van Geert Wilders van de PVV over haar. Dat het staatshoofd heeft gereageerd op die uitlatingen vinden acht van de tien Zeeuwen goed. (Bron: EenVandaag).