'Heel Schouwen-Duiveland aan de buurtWhatsApp'

ZIERIKZEE -
Moderne buurtwacht

Een buurtWhatsApp is een WhatsAppgroep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.

Enthousiast

De laatste tijd is het aantal van zulke WhatsAppgroepen flink toegenomen. De politie is enthousiast over deze ontwikkeling, maar wil structuur aanbrengen in al die WhatsAppgroepen. Daarom wordt als proef ondersteuning aangeboden aan de WhatsAppgroepen op Schouwen-Duiveland.

Kaart

Politie en gemeente ondersteunen burgers bij het lid worden van een bestaande of het opstarten van een nieuwe buurtWhatsapp. Op de website van de gemeente is een kaart gepubliceerd waarop burgers kunnen zien of er al een buurtWhatsapp bestaat in de eigen buurt en bij wie zij zich kunnen aanmelden.

Ondersteuning

Wanneer er nog geen groep actief is, kun je voor ondersteuning bij het oprichten van een nieuwe WhatsAppgroep contact opnemen met de gemeente. Zo is er bijvoorbeeld een handleiding beschikbaar, worden buurten met een BuurtWhatsapp groep kenbaar gemaakt door een waarschuwingsbord en kunnen deelnemers stickers ontvangen voor op de brievenbus.

Wijkagent

De eerste uit een buurt die zich meldt via buurtwhatsapp@schouwen-duiveland.nl wordt automatisch groepsbeheerder. Die beheerder komt in een aparte groep, waar de wijkagent deel van uit maakt.

Tips

Als deze proef bevalt, wil de politie ook in andere delen van Zeeland de WhatsAppgroepen in kaart brengen. Met behulp van tips via de WhatsAppgroepen wil de politie onder meer woninginbraken aanpakken.