Borsele: computers weer veilig opgestart

HEINKENSZAND -
Dat meldde de gemeente donderdagmiddag op de eigen website. Borsele is niet de enige gemeente die is getroffen door het virus, ook Weert, Den Bosch, Tilburg, Almere en Venlo maakten melding van problemen.

Scanners

Het computervirus werd niet opgepikt door virusscanners. De gemeente Borsele gebruikt een virusscanner van McAfee. Dat bedrijf erkent in eerste instantie de nieuwste variant van dit virus gemist te hebben.

Instelling

Het virus, dat de naam Sasfis heeft gekregen, heeft zeker twintig instellingen geïnfecteerd, waaronder gemeenten, bedrijven en universiteiten. Dat meldt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Office-bestanden
Sasfis kaapt bestanden van Microsoft Office, zoals Word en Excel. Het plaatst zichzelf in de map Mijn Documenten en hernoemt zich naar een bestaand Office-bestand. Wanneer het geïnfecteerde Office-bestand wordt geopend, wordt de computer toegevoegd aan een zogenoemd botnet.

Botnet

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers dat ingezet kan worden voor het versturen van spam e-mails en voor doelgerichte internet-aanvallen. Een botnet wordt vaak voor grof geld aan derden verhuurd.