Energiebedrijf Delta gaat banen schrappen

MIDDELBURG -
Zeker is dat bij de vestigingen in Middelburg en Goes banen weggaan. De kolencentrale bij Borssele draait al met tientallen mensen minder. Of die centrale open blijft is erg onzeker. Mocht overheidssubsidies wegvallen dan gaat dat nog eens om honderd banen. Delta schrijft in zijn toekomstvisie dat de werkgelegenheid desondanks grotendeels overeind zal blijven.

Moeilijke jaren

Volgens Delta komen er moeilijke jaren aan. De energietak van het bedrijf levert op dit moment zo weinig op, dat sommige centrales nog maar op beperkte kracht draaien. Vanaf komend jaar wordt CO2-belasting geheven, waardoor het opwekken van stroom met kolen verliesgevend wordt.
Daarnaast zijn grondstoffen voor de productie van energie duur, terwijl de verkoopprijzen laag zijn doordat er minder vraag naar stroom is door de economische recessie. Zo'n 142.000 huishoudens - voornamelijk in Zeeland - krijgen stroom via Delta.

Zelfstandig

Om het hoofd zelfstandig boven water te houden wil het bedrijf blijven inzetten op het leveren van meerdere diensten. Dat betekent dat het naast stroom en gas, ook internet en water aanbiedt en dat leidingen en bekabeling door het bedrijf worden onderhouden. Het brede aanbod zorgt ervoor dat Delta de klappen, die het nu krijgt op de energiemarkt, kan opvangen.
Bij Delta staan ruim 4500 werknemers onder contract. Een meerderheid daarvan woont en werkt in de provincie. Ongeveer 1200 mensen zijn in dienst bij het Belgische afvalverwerkingsbedrijf Indaver. Nog eens 600 werken buiten Zeeland bij het waterbedrijf voor Zuidwest Nederland Evides.

Dochterondernemingen

Delta ziet het behouden van dochterondernemingen Evides, Indaver en de levering en onderhoud van diverse diensten als een noodzaak om te overleven. Het tegelijkertijd beheren en gebruiken van gas- en elektriciteitsnetwerken is echter bij wet verboden. Om concurrentie tussen energieleveranciers in Nederland te bevorderen moeten leveringskanalen en de leverancier strikt gescheiden worden.

Splitsing

Het energiebedrijf probeert via de rechter te voorkomen dat de werkzaamheden moeten worden opgesplitst. De zaak ligt nu bij het Europees Hof van Justitie en waarschijnlijk komt daarover halverwege 2013 een uitspraak. Tot die tijd gokt Delta op de kracht die het naar eigen zeggen in de regio heeft.