Middelburg wil slavenhandel met Amsterdam herdenken

MIDDELBURG -
Middelburg wil onder meer een programma voor smartphones ontwikkelen met een route langs het slavernijverleden van de stad. En samen met Amsterdam en Rotterdam bestaat het idee om bezoekers te laten rondkijken op een replica van het slavenschip Zong/Zorg. Daarmee moeten mensen te weten komen over het transport van slaven.

Project

Voor het project ‘Herdenking 200 jaar afschaffing slavenhandel’ wordt financiële steun aangevraagd bij onder meer het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Unesco.
Middelburgsche Commercie Compagnie
Begin achttiende eeuw werd in Middelburg de MCC, Middelburgsche Commercie Compagnie, opgericht. De Compagnie groeide uit tot de grootste Nederlandse slavenhandelaar. De Zeeuwse compagnie heeft naar schatting 20.000 tot 30.000 Afrikanen verhandeld.

Monument

Als blijvende herinnering is het Zeeuwse slavernijmonument op de Balans in Middelburg geplaatst. Jaarlijks wordt op 1 juli het Zeeuws slavernijverleden herdacht, omdat op die datum in 1863 de slavernij door Nederland werd afgeschaft.