Niet alle gedetineerden zitten gevangen

MIDDELBURG -
"Je hebt de sleutel zelf en dat geeft een enorme genoegdoening. Dat is wel fijn. De mensen hebben vertrouwen in je. Vervolgens is het aan jou om te laten zien dat jij dat waard bent", aldus een van de gedetineerden uit de ZBBI. De gevangenen op deze afdeling mogen in het weekend naar huis. Zo kunnen ze weer langzaam aan hun vrijheid wennen. Ook gaan ze overdag ergens buiten de gevangenis werken bij een tijdelijke baan, geregeld door Torentijd.

Controle

Niet iedereen komt voor deze vrijheid in aanmerking. Het kan alleen als een gevangene nog maximaal vier maanden moet zitten en hij zich goed heeft gedragen tijdens zijn detentie. Ook worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door mentoren. "Er wordt altijd in de gaten gehouden waar de gedetineerden zijn. Dat is een 100% controle. Zijn ze niet op de plaats die ze hebben aangegeven, dan hebben ze een probleem. Daarnaast worden er na ieder weekend urinecontroles gedaan." zegt mentor Kees Human.

Ontsnapping

De gevangenis Torentijd is de laatste weken veel in het nieuws. Met een mogelijke ontsnapping begin deze maand, en plannen om de Zeeuwse gevangenis genoemd te sluiten vanwege bezuinigingen.