'Zwangere' wielrenner na 50 jaar: ik heb niet gefraudeerd

Piet Rentmeester was in de jaren zestig een begenadigd profwielrenner. De coureur uit Yerseke won bijvoorbeeld Kuurne-Brussel-Kuurne en werd elfde op het wereldkampioenschap van 1961 en 1962. Maar er is één verhaal dat altijd is blijven hangen rondom de 76-jarige Rentmeester; het verhaal van de zwangere wielrenner.

Zwangere man
Het klinkt als een absurd verhaal, een mannelijke renner die een kind verwacht. Toch doet dat gerucht in 1965 de ronde in het peloton. Rentmeester zou bij een dopingtest de urine van zijn toen zwangere vrouw ingeleverd hebben. "Dat stond in de krant Het Volk, die hadden dat weer overgenomen uit het Franse L'Équipe", vertelt Rentmeester.

Onterecht beschuldigd
Het is een verhaal dat volgens Rentmeester af en toe weer eens naar boven komt. "En dat is niet altijd even leuk. Als ik iets fout had gedaan, dan wil ik best op de blaren zitten. Maar onterecht beschuldigd worden, dat vindt niemand leuk", aldus Rentmeester. "Ik heb nooit gefraudeerd tijdens een dopingcontrole."

Zwangerschapshormoon
Er is bewijs dat in het voordeel spreekt van de oud-profwielrenner. In de jaren zestig werd er door dopingcontroleurs niet gecontroleerd op het zwangerschapshormoon hCG. "Simpelweg omdat dat niet op de lijst met verboden middelen stond", vertelt Prof. Dr. Peter Van Eenoo, hoofd van het dopingcontrolelaboratorium in Gent.

Deel dit artikel: