Duitse archiefbeelden laten verwoesting Middelburg nog beter zien

De onlangs opgedoken archiefbeelden van Middelburg na de beschietingen op 17 mei 1940, geven een nog beter overzicht van de enorme verwoesting van de stad. De beelden zijn gevonden in het Duitse Bundesarchiv en door een Rotterdamse organisatie naar Nederland gehaald.

Waardevol
De beelden zijn gemaakt door de Duitsers, in de zomer van 1940, toen de wederopbouw inmiddels was begonnen. In het archief hadden ze de omschrijving "Kriegszerstörungen in Rotterdam und Middelburg". Volgens de Zeeuwse historicus Tobias van Gent zijn ze waardevol om dat het bewegend filmmateriaal is. "Dat geeft een nog duidelijker beeld van de omvang van de verwoesting."

Kwaliteit
De filmopnamen zijn in Zeeland nog niet eerder vertoond. Ook voor Omroep Zeeland's Trugkieke-samensteller Jan-Willem Antheunisse hebben ze een bijzondere waarde. "Het zijn professioneel gedraaide beelden, van een goede kwaliteit."

Vuurgevecht
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Middelburg en Rotterdam voor een groot deel werden verwoest door oorlogsgeweld. De Duitsers bombardeerden op 14 mei Rotterdam en dreigden met nog meer verwoestingen. Een deel van Nederland capituleerde. In Zeeland ging het verzet nog door. Daar ontstond op 17 mei het zware vuurgevecht dat leidde tot de verwoesting van de Middelburgse binnenstad.

Tentoonstelling
Het Zeeuws Museum toont de volledige beelden tijdens de tentoonstelling 'Schieten tegen het vergeten'. Die begint op 21 maart en staat in het teken van het 75ste herdenkingsjaar sinds de start van de Tweede Wereldoorlog in 1940. Er zijn ook foto's te zien die Zeeuwse burgers maakten tijdens de bezetting.