200 dossiers naar Reumazorg Zuid-West Nederland

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft woensdag 200 dossiers van reumapatiënten opgestuurd naar Reumazorg Zuid-West Nederland (RZWN). In eerste instantie gaat het alleen om dossiers van patiënten die daarvoor getekend hebben.

Dossiers ontvangen

Het reumacentrum bevestigt dat de eerste dossiers zijn gearriveerd maar dat geen een daarvan volledig is. Het kort geding dat het reumacentrum heeft aangespannen tegen het ADRZ is nog niet van de baan.

Zelf vragen
De reumatologen moeten nu aan de patiënten zelf vragen welke medicijnen zij slikken. Omdat dit veelal oudere mensen zijn, is de informatie niet betrouwbaar. Reumatoloog Josien Veris wil daarom alle dossiers hebben. Ook die waarvoor niet getekend is: ''Om een goede kwaliteit van zorg te waarborgen is het noodzakelijk te beschikken over de patiëntendossiers."

Zorgen
Veris is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook reumapatiënten vrezen voor het gebrek aan informatie. Rob Simonse uit Goes heeft artrose in de schouders. Hij is al een paar jaar onder behandeling bij Veris en verhuisde vrijwillig met haar mee. ''Ik weet wel wat ik heb, maar om iedere keer na te gaan zoeken welke medicijnen, wanneer het geweest is, wanneer ik wat gehad heb, dat weet ik echt niet," aldus Simonse.

Wachten op dossiers
Het centrum zit sinds begin dit jaar te wachten op de dossiers van de patienten die vrijwilliger zijn meeverhuisd vanuit het ADRZ. Volgens Veris leek het erop dat het ziekenhuis een vertragingstactiek had ingezet: ''Dat heeft waarschijnlijk met onze geschiedenis te maken.''

Zelfstandig
Ze doelt daarmee op de overstap van een aantal reumatologen van het ADRZ naar Reumazorg Zuid-West Nederland. De reumatologen wilden in eerste instantie zelfstandig verder gaan, maar wel binnen de muren van ziekenhuis ADRZ blijven werken. Het ziekenhuis werkte daar aanvankelijk aan mee, maar eiste eind september een uitkoopsom van 1,1 miljoen euro. Ondanks een aantal bemiddelingsgesprekken kwamen de partijen niet tot elkaar en besloten de reumatologen los van het ziekenhuis verder te gaan.

Rechtbank
Het ADRZ en het reumacentrum staam op 24 februari tegenover elkaar in de rechtbank. Volgens het reumacentrum gaat het om de dossiers van zo'n 1.700 patiënten die overstapten van ADRZ naar hem.