Zeeuwen: ze moeten van Delta afblijven

Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta moet Zeeuws blijven, vindt ruim driekwart van de Zeeuwen (77,6 procent). Dat blijkt uit een peiling van het bureau GfK. Het provinciebestuur heeft vorig jaar opdracht gegeven voor een onderzoek naar de toekomst van het nutsbedrijf, dat voor de helft in handen is van de provincie Zeeland en voor de andere helft van de Zeeuwse gemeenten.

Verkoop of opsplitsen
Na de Statenverkiezingen van 18 maart komt de toekomst van Delta aan de orde in de Staten. Er zijn drie opties: verkoop, opsplitsing of zelfstandig blijven. Delta is goed voor 3000 banen in Zeeland. Delta wilde niet op dit onderzoek reageren.

Klantentrouw
Het onderzoek van GfK vond plaats onder een representatief panel van 1783 volwassen Zeeuwen van wie de meesten (95,7 procent) klant zijn bij Delta. Delta levert behalve gas, water en elektriciteit ook kabel en internet. De klantentrouw van het Zeeuwse bedrijf is altijd opvallend groot geweest. Daar kan nu een einde aan komen.

Klanten kwijt
Delta raakt in dat geval een kwart van de klanten kwijt (25,3 procent van de ondervraagden die tevens klant zijn). Deelnemers met een hoge opleiding hebben een meer uitgesproken mening over hun trouw aan Delta. Van die categorie zegt 33,7 procent weg te gaan als klant als het bedrijf in niet-Zeeuwse handen komt. Mensen in de leeftijd tussen 30 en 39 jaar hebben een nog sterkere aandrang (34,3 procent) naar een ander nutsbedrijf te stappen.

Klant blijven
Delta houdt ook trouwe afnemers: 30,4 procent van de Zeeuwen zegt toch klant bij Delta te zullen blijven. Een veel grotere grote groep (44,4 procent) twijfelt of ze wil blijven.


Deel dit artikel: