Slachtoffer Watersnoodramp na 62 jaar geïdentificeerd

Het eerste, tot nu toe onbekende, slachtoffer van de Watersnoodramp is via dna-onderzoek geïdentificeerd. Het gaat om Magdalena Cornelia de Koster. De vrouw uit Kruiningen was tijdens de ramp 41 jaar oud.

Match met zoon
In 2013 groef de politie op de begraafplaats in Yerseke haar resten op om dna af te nemen. Haar nu 77-jarige zoon uit Wezep in Gelderland reageerde op de oproep van de politie om dna af te staan. Dat leverde onlangs een match op. De zoon is inmiddels op de hoogte gebracht van de identificatie van zijn moeder.

Herinnering
Op de herinneringswebsite 1835+1 (www.deramp.nl) zijn twee herinneringen over de vrouw te lezen, waaronder de herinnering van L.J. Kosters: Magdalena Cornelia de Koster trouwt Kruiningen 05-12-1935 met Cornelis de Bel, geb. Kruiningen 14-09-1906, zoon van Elias en Stoffelina Krijger. Dit huwelijk is door echtscheidng ontbonden. Uit het huwelijk zijn 2 kinderen geboren t.w. Adriaan Johannes en Jacobus Stoffel de Bel. Magdalena Cornelia de Koster overlijdt ten gevolge van de watersnood van 1953 te Kruiningen.Meer dna nodig
De politie hoopt dat de identificatie van de vrouw uit Kruiningen een nieuwe stimulans is voor nabestaanden om alsnog hun dna beschikbaar te stellen. De dna-profielen van eerstegraads familieleden (kinderen, broers en zussen) hebben meer overeenkomsten dan de dna-profielen van bijvoorbeeld kleinkinderen en neven en nichten.

Directe verwantschap
Politiewoordvoerder Ed Kraszewski: "We zijn op zoek naar nabestaanden die een zo direct mogelijke verwantschap hebben met de slachtoffers. Meer dan zestig mensen hebben zich aangemeld, maar veel daarvan staan verder van het slachtoffer af. Daarbij moet je denken aan tweede- of derdegraads. Dan krijg je nooit een volledige match. Dat speelt ons parten."

Wangslijm afstaan
De politie heeft in 2013, samen met het Nederlands Forensisch Instituut, 31 onbekende slachtoffers opgegraven om dna-materiaal te verzamelen. Nabestaanden van slachtoffers is gevraagd om wangslijm af te staan. De bedoeling is zoveel mogelijk slachtoffers weer een naam te geven.

Verder onderzoek
Jaap Schoof was als lid van de klankbordgroep betrokken bij het onderzoek naar onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp. Hij heeft ook zelf dna afgestaan omdat zijn oma in 1953 is verdronken en nooit is gevonden. Ook Schoof hoopt dat deze eerste dna-match de aanleiding is voor mensen die dat nog niet hebben gedaan, om alsnog mee te doen met het onderzoek. "Ook de dertig overgebleven onbekende slachtoffers verdienen een naam te krijgen."

Meer over de Watersnoodramp
Bekijk meer beelden en getuigenissen van de Watersnoodramp in het speciale dossier op de website van Omroep Zeeland.
Foto's: fotocollectie I.M. van Loo

Deel dit artikel: