Delta denkt het voorlopig alleen te kunnen redden

Energiebedrijf Delta is voorlopig het beste af als zelfstandig, Zeeuws bedrijf. Dat staat in de herziene strategie van het bedrijf. De afgelopen tijd zijn onder druk van een slechte energiemarkt, dreigende opsplitsing en een miljoenenschuld meerdere toekomstscenario's bekeken.

Verkoop of fusie

Zo is er bijvoorbeeld onderzocht of de verkoop van Delta of een fusie met een ander bedrijf de financiële status van Delta zou verbeteren. Maar een verkoop van onderdelen of het hele bedrijf levert in de huidige slechte energiemarkt weinig op. Ook een fusie levert in diezelfde zwakke markt geen voordeel op voor Delta. Bovendien bestaat dan het risico dat een groot deel van de 3000 arbeidsplaatsen uit Zeeland verdwijnt.

Indaver
Delta is nu nog in handen van de provincie en de Zeeuwse gemeenten. Risicovolle investeringen hebben de afgelopen jaren het bedrijf met een schuld van zo'n 600 miljoen euro opgezadeld. De hoop is nu gevestigd op de verkoop van Indaver, het afvalonderdeel van Delta. Daarmee zou in één klap de schuld kunnen worden weggewerkt. Ook rekenen de bestuurders van Delta stiekem op een positieve uitspraak van de Hoge Raad.

Splitsingswet
Het hoogste rechtsorgaan van ons land buigt zich op dit moment over de rechtsgeldigheid van de Nederlandse splitsingswet. Eerder adviseerde de advocaat-generaal al dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de wet, die Delta eigenlijk verplicht om onderdelen af te stoten. Dat zou langdurig uitstel betekenen van het opsplitsen van het bedrijf in zijn huidige vorm.


Goedkeuring

De Zeeuwse bevolking zal het besluit om Delta zelfstandig te laten waarschijnlijk tevreden aanhoren. Maandag nog bleek uit een peiling dat ruim driekwart van de Zeeuwen vindt dat het nutsbedrijf Zeeuws moet blijven.

Deel dit artikel: