'Gestopt met werken vanwege de alzheimer'

Alzheimer en dementie worden meestal geassocieerd met mensen van boven de tachtig, maar je kunt het ook op jongere leeftijd krijgen. In Zeeland hebben tussen de zestig en honderd mensen jonger dan 65 jaar dementie, blijkt uit cijfers van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.

Bijeenkomst
Voor jong dementerenden zijn relatief weinig voorzieningen. De voorzieningen die al wel bestaan, zijn meestal op ouderen gericht. Maar daar komt verandering in. Voor de getroffenen, maar ook zeker voor hun partners, wordt maandag 2 maart in Goes voor het eerst in Zeeland een bijeenkomst gehouden.

Diagnose
Eén van die jonge dementerenden in Zeeland is Gerda Moonen. Een jaar geleden werd bij haar de diagnose alzheimer gesteld. Ze was toen pas 62. Maar terugkijkend waren de symptomen volgens haar man Frans Moonen al langer zichtbaar.

Gevallen
"In 2010 was ze een keer gevallen met de fiets en toen had ik al het idee dat haar kortetermijngeheugen slechter werd", aldus Frans Moonen. "Ik dacht dat dat door die val kwam. Nu blijkt dat het symptomen waren van alzheimer. Die waren er al langer, maar op zo'n moment valt je dat ineens op."

Gevolgen
De diagnose had vorig jaar grote gevolgen. Gerda baalt er zelf vooral van dat ze moest stoppen met haar werk als apothekersassistente. "Ik mis het heel erg. En het is zo vervelend dat je het niet meer kan, dat je niet meer kan werken."

Problemen
Volgens neuroloog Esther Korf van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis hebben jonge dementerenden hele andere problemen dan ouderen. Daardoor vinden ze weinig aansluiting bij oudere dementerenden, én bij de zorg die voor hen is geregeld. "Vaak gaat het om mensen die nog vol in het leven staan. Ze moeten ineens stoppen met werken. Soms wonen er nog kinderen in huis. De partner werkt vaak nog. Dat zijn de problemen waar jonge dementerenden tegenaan lopen."

Andere situatie
Oudere dementerenden zitten vaak in een andere situatie. "Vaak zijn ze al gepensioneerd. De partner werk vaak ook al niet meer en heeft meer tijd om de ander te ondersteunen. En de kinderen wonen meestal al niet meer thuis."

Beweging
Een medicijn tegen dementie is er nog niet. Korf: "Genezen kunnen we het niet. Wel weten we dat beweging helpt om het proces af te remmen." Gerda en Frans doen dat onder meer door regelmatig samen te gaan wandelen.

Wandeltocht
Om meer aandacht te krijgen voor jonge dementerenden, organiseren Vlaamse en Nederlandse neurologen - onder wie ook Korf - een wandeltocht door Nepal. Het doel is tweedelig: bewegen en herinneringen opbouwen. "En we zoeken nog een stel uit Zeeland", aldus Korf.