Medische keuringen brandweer stilgelegd

De Arbeidsinspectie heeft per direct alle medische keuringen van de Veiligheidsregio Zeeland stilgelegd. Na inspectie in Terneuzen dinsdag bleek de traplooptest onvoldoende veilig. Landelijk mag de test niet meer gebruikt worden.

Traplopen

De Arbeidsinspectie controleerde de PPMO-keuring in het trainingscentrum in Terneuzen. De medische keuring voor brandweerlieden bestaat uit een aantal testen om de gezondheid en fysieke belastbaarheid van vrijwilligers te controleren. De Stairmaster, die het traplopen test, bleek volgens de Arbo onveilig vanwege knelgevaar.


Aanpassingen

De vrijwilligers lopen bij die test in volledige bepakking op dit traploopapparaat. De inspectie concludeerde verder dat er aanpassingen aan het apparaat waren verricht die niet door de fabrikant zijn goedgekeurd.

Keuringen
Als gevolg is het gebruik van de Stairmaster per direct bij alle veiligheidsregio's verboden. Alle medische keuringen in Zeeland zijn daarnaast tot nader order stilgelegd. Vrijwilligers zijn verplicht de keuring te doorlopen. Zonder keuring mogen de vrijwilligers niet uitrukken en worden ingepland. De traplooptest is per 1 januari 2015 onderdeel van de PPMO-keuring.

Deel dit artikel: