Maron Boonman in Senaat van de Nederlandse Kinderjury

Een verrassing voor de 11-jarige Maron Boonman uit 's-Heerenhoek woensdagmorgen! Ze heeft een bijzondere taak gekregen. Zij is toegetreden tot de Senaat van de Nederlandse Kinderjury, die jaarlijks het beste kinderboek kiest. Maron vertegenwoordigt Zeeland in de Senaat.

Don Boscoschool

De leerlinge van de Don Boscoschool werd woensdag geïnstalleerd door kinderboekenschrijfster Niki Smit. Maron kreeg de officiële baret en sjerp die bij haar functie horen. Het meisje wist van tevoren nog van niks. Haar was wijsgemaakt dat Smit in de klas kwam vertellen over haar nieuwste boek.

Helder uitleggen

Honderden kinderen tussen 6 en 12 jaar oud hebben gesolliciteerd voor een plekje in de Senaat van de Kinderjury. Maron is gekozen omdat zij een leuke brief had geschreven en helder kan uitleggen wat er goed of minder goed is aan een kinderboek.

Nederlandse kinderjury

Voor de prijs van de Nederlandse Kinderjury kunnen alle kinderen in Nederland stemmen via internet. De Senaat bestaat uit 12 kinderen uit alle provincies. Zij hebben als taak om zoveel mogelijk kinderen te laten stemmen, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat.