Woningen Roelshoek in gevaar door nieuwe hoogspanningslijn

De nieuwe hoogspanningslijn tussen Borssele en Rilland komt verder van Krabbendijke af te liggen. Dat voorstel presenteerde netbeheerder TenneT donderdagavond in het dorpshuis De Meiboom. Wel komen daarmee vier woningen in Roelshoek in de risicozone te liggen.

Vervelend

"Een verbetering voor de dorpelingen van Krabbendijke. Voor de inwoners van Roelshoek heel vervelend", zegt wethouder Jaap Sinke van Reimerswaal. De vier woningen liggen met het nieuwe tracé in een magneetveldzone, die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Uitgekocht of schadevergoeding

TenneT gaat op korte termijn praten met de eigenaren van de woningen. De bewoners zullen worden uitgekocht of een schadevergoeding ontvangen. De inwoners van Roelshoek zijn donderdagmiddag door de gemeente op de hoogte gebracht van de nieuwe plannen.

Hoogspanningslijn

De nieuwe 380kV-hoogspanningslijn komt 90 meter noordelijker te liggen dan de huidige lijn in Krabbendijke. Daarbij komt één hoogspanningsmast in de Oosterschelde te staan. In de masten zal ook de 150kV-lijn worden geplaatst, die nu nog ten zuiden van Krabbendijke ligt.

Niemand blij

Volgens Sinke is het laatste woord over het tracé nog niet gezegd. "Ik sprak met burgers en actiegroepen en die zijn bereid om tot de laatste snik door te procederen." Zelf ziet de wethouder de lijn het liefst helemaal niet gebouwd. "Volgens mij is niemand in Zeeland hier blij mee. Het is een aantasting van ons mooie landschap."

Inspraak

Het nieuwe plan wordt na de zomervakantie ter inspraak gelegd. Bewoners kunnen dan bezwaar maken. TenneT wil een nieuwe hoogspanningslijn aanleggen tussen Borssele en Tilburg. Het huidige net zou maximaal belast zijn. Het plan stuitte op verzet bij de inwoners van Krabbendijke. De nieuwe lijn zou te dicht bij hun dorp komen te liggen.

Deel dit artikel: