Eede viert historische stap Wilhelmina 70 jaar na dato

Eede viert komend weekend dat het 13 maart 70 jaar geleden is dat koningin Wilhelmina, na vijf jaar ballingschap in Londen, terugkeerde in Nederland. Haar eerste stap in Nederland zette ze in Eede. Daarom is er in het dorp een feestelijk programma georganiseerd, waar onder meer de historische gebeurtenis wordt nagespeeld.

Vastberaden
Op 13 maart 1945 reed koningin Wilhelmina, via Brussel, Antwerpen en Maldegem naar Eede. Ze stapte daar uit haar gepantserde wagen en wandelde vastberaden de grens over, die voor deze gelegenheid gemarkeerd was met meel. Jaren later noemde zij de grensoverschrijding in haar memoires: ‘Een van de grootste gebeurtenissen uit mijn leven’.

Geteisterd
Koningin Wilhelmina koos voor Eede als plaats van grensoverschrijding omdat deze streek bijzonder zwaar door de oorlog was geteisterd. De komst van de toenmalige koningin symboliseerde het einde van jarenlange onderdrukking, vrijheidsbeperking en het begin van een periode van nieuwe vrede en welvaart.

Meelstreep
De feestelijke herdenking ‘Over de Meelstreep’ wordt georganiseerd door de Dorpsraad Eede, in samenwerking met de gemeente en is op zaterdag 14 maart. Zondag 15 maart is er ook een speciale wandel en fietstocht.

Deel dit artikel: