'Tongvisserij in Zuidwest-Nederland is verloren'

De verplichting voor vissers om bijvangst binnen te brengen zal het einde betekenen van de vissersvloot in Zuidwest-Nederland. Dat verwacht Jaap Hennekeij, voorzitter van de producentenorganisatie Delta Zuid. Vanaf 1 januari 2016 mogen vissers hun bijvangst niet meer teruggooien in zee. Volgens Hennekeij is de zogeheten aanlandplicht in de praktijk onuitvoerbaar.

Verloren vloot
"Als de regels strikt zouden worden toegepast, denk ik dat ik kan concluderen dat de tongvisserij in Zuidwest-Nederland verloren is", vertelt Jaap Hennekeij. Als voorzitter van Delta Zuid vertegenwoordigt hij de kottervissers van Katwijk tot Breskens. Hun hoop is nu vooral gevestigd op enige coulance van de Nederlandse overheid bij het toepassen van de regel uit Brussel.

Schol en schar
Europa wil met de maatregel bereiken dat vissers selectiever vissen en zoveel mogelijk bijvangst vermijden. De visserij in Zuidwest-Nederland is voor 70 procent van de inkomsten afhankelijk van de tongvisserij en vooral in die sector is bijvangst een probleem. Veel schol en schar, die nog te klein zijn voor de markt, kunnen niet door de mazen van het tongnet. Vissers gooien die vissen nu nog terug in zee.

Extra werk
De vissers hebben vooral weerstand tegen de aanlandplicht vanwege de praktische problemen. Zo krijgt de bemanning flink wat extra werk aan boord met het sorteren van de vis en hebben de huidige schepen niet de capaciteit om de bijvangst op te slaan. Dat zou kunnen betekenen dat vissers twee in plaats van één keer in de week moeten lossen.

Arnemuiden 22
Ondanks de weerstand is de visserijsector wel bezig om een oplossing te vinden voor het bijvangstprobleem. Zo heeft de Arnemuiden 22 een modelnet ontworpen dat moet zorgen voor minder bijvangst. Hun net is pas getest in een bassin in Denemarken. Volgens schipper Jan Marijs waren de resultaten goed en ziet het er naar uit dat ze het nieuwe net echt gaan gebruiken.

Straat vegen
Toch ziet ook Marijs het nut van de maatregel niet. "Het is alsof je als je naar huis rijdt ook even de straat moet vegen", zegt hij. Hij vreest dat de bemanning het extra werk aan boord niet ziet zitten en ook vindt hij de maatregel nutteloos. Pulsvissen heeft er volgens hem al voor gezorgd dat er minder bijvangst is en dat de overlevingskans van de vissen die teruggegooid worden groter is.

Vismijn
Ook bij de Zeeuwse visveiling ziet men de aanlandplicht met angst en beven tegemoet. Foort Lokerse, directeur van de visveiling in Breskens en Vlissingen, verwacht dat er extra koelingen gebouwd moeten worden in de vismijnen om de bijvangst op te kunnen slaan.

Onderzoek
De producentenorganisatie Delta Zuid is ook aangesloten bij het landelijke VisNed en die organisatie doet momenteel uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van de aanlandplicht. Zo is aan boord van de Arnemuiden 22 getest hoe het is om te werken volgens de nieuwe regel. Volgens Jaap Hennekeij kunnen er pas conclusies getrokken worden als er ook getest is tijdens andere seizoenen, maar laat een eerste indruk wel al zien dat de regel onuitvoerbaar is.


Deel dit artikel: