Bijstand voor kind bij vechtscheiding

De rechtbank Zeeland-West-Brabant is gestart met een proef om psychologen en gedragsdeskundigen in te zetten bij vechtscheidingen. Zij behartigen de belangen van het kind die door de ruziënde ouders uit het oog worden verloren.

Opkomen voor het kind
De familie- en jeugdrechters worden tijdens de proef die anderhalf jaar gaat duren bijgestaan door tien deskundigen. Kinderombudsman Marc Dullaert dringt er al enkele jaren op aan dat rechters in zulke zaken een bijzondere curator die uitsluitend opkomt voor het kind benoemen. Jeugdrechter Ina Slot: "De ouders hebben een eigen advocaat. Het kind heeft niemand. Dat verandert nu."

Deskundigen

Vooralsnog waren de bijzondere curatoren advocaten. maar steeds vaker worden gedragsdeskundigen ingezet. Slot: "Advocaten kunnen goed feitelijk verslag doen, maar gedragsdeskundigen kunnen hopelijk de ouders zover krijgen dat ze inzien dat ze verkeerd bezig zijn."

Pilot

Tijdens de pilot worden eerst de belangen van het kind behandeld. In 12 zaken heeft Slot al een bijzonder curator aangesteld. De rechter zelf heeft maar een half uur de tijd per zitting. "Dat is veel de kort om de ouders in te laten zien wat ze hun kind aandoen."

Januari gestart

De proef is in januari gestart. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft nu een lijst opgesteld met tien gedragsdeskundigen bestaande uit psychologen en orthopedagogen.

Deel dit artikel: