Eitjes van Adri Bout moeten hele wereld over gaan

In Kamperland wordt woensdag een broedhuis voor de kweek van vissen geopend. Zoals tarbot en tong. De visjes worden in een gesloten systeem gekweekt, zonder toevoeging van antibiotica of andere medicijnen. Het bedrijf Fry-Marine verzorgt de exploitatie.

Superfood
In het nieuwe broedhuis maken ze zelf het voer voor de opgroeiende visjes, zoals algen en roeipootkreeftjes (copopoden). Initiatiefnemer Adri Bout van het broedhuis wil de eitjes van die copopoden gaan exporteren over de hele wereld. Want die zijn lastig te kweken, maar wel heel geschikt als superfood voor vislarfjes.

Miljoenen
Volgens Bout is er alleen in Europa al een markt van jaarlijks 250 miljoen euro voor de eitjes van de copopoden. "Alle viskweekbedrijven hebben ze nodig, het is echt een basis grondstof voor de kweek van vis. Het zou mooi zijn als we daar een graantje van mee kunnen pikken." Er zou al interesse zijn uit landen als Singapore en Saoedi-Arabië.

Subsidie
In het broedhuis denkt Fry-Marine dagelijks minstens 250 miljoen eitjes te produceren. Provinciebestuurder Kees van Beveren opent het bedrijf. De provincie heeft 114.000 euro subsidie gegeven voor de ontwikkeling.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden algen copopoden kweekvis tarbot tong
Deel dit artikel: