Vissen groeien beter met superfood uit Kamperland

Vanuit heel Europa is er belangstelling voor een product dat vanaf woensdag in Kamperland gekweekt wordt. In een speciaal broedhuis wordt niet alleen vis gekweekt maar ook het voedsel voor die vissen. En de verwachting is dat juist dat speciaal gekweekte voedsel de hele wereld over zal gaan als export-product. Het bedrijf Fry-Marine verzorgt de exploitatie.

Superfood
In het nieuwe broedhuis maken ze zelf het voer voor de opgroeiende visjes, zoals algen en roeipootkreeftjes (copopoden). Initiatiefnemer Adri Bout van het broedhuis wil de eitjes van die copopoden gaan exporteren over de hele wereld. Want die zijn lastig te kweken, maar wel heel geschikt als super-food voor vislarfjes.

Miljoenen
Volgens Bout is er alleen in Europa al een markt van jaarlijks 250 miljoen euro voor de eitjes van de copopoden. "Alle viskweekbedrijven hebben ze nodig, het is echt een basis grondstof voor de kweek van vis. Het zou mooi zijn als we daar een graantje van mee kunnen pikken". Er zou al interesse zijn uit landen als Singapore en Saoedi-Arabië.

Subsidie
In het broedhuis denkt Fry-Marine dagelijks minstens 250 miljoen eitjes te produceren. Provinciebestuurder Kees van Beveren opent het bedrijf. De provincie heeft 114.000 subsidie gegeven voor de ontwikkeling er van.


Meer over dit onderwerp:
Bevelanden kamperland superfood vissen
Deel dit artikel: