Zeelandnet blijft voorlopig klantgegevens opslaan

Zeelandnet blijft vooralsnog privégegevens van klanten bewaren en verstrekken aan opsporingsdiensten. De provider wil eerst het vonnis van de rechtbank, die de bewaarplicht woensdag buiten werking stelde, nader bekijken.

'Consequenties bekijken'
Volgens Ilona Wielemaker, woordvoerder bij Zeelandnet, zijn ze er wel mee bezig. "Maar we willen eerst kijken wat de consequenties van het vonnis precies zijn." De provider hoopt begin volgende week meer duidelijkheid te hebben. Tot die tijd blijft Zeelandnet de gegevens opslaan.

Buiten werking
De rechtbank in Den Haag besloot woensdag dat de bewaarplicht van bel-, internet- en mailgegevens in strijd is met het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Volgens de rechtbank moet vooral de toegang tot de gegevens beperkt worden, bijvoorbeeld via rechterlijke toetsing. Omdat de huidige wet daarin niet voorziet, stelde de rechtbank die buiten werking.

Verplichting
Nederlandse telecomproviders waren tot woensdag verplicht belgegevens een jaar lang te bewaren. Internetdata werd een half jaar opgeslagen. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie bieden de gegevens uitkomst bij het opsporen van verdachten.

Grote providers
Zeelandnet wijkt met haar besluit om eerst het vonnis te bestuderen af van grote telecomproviders. KPN, Vodafone, Ziggo en UPC kondigden aan per direct te stoppen met het bewaren van de persoonlijke gegevens en het verstrekken daarvan aan opsporingsdiensten.

Tast privacy aan
Het kort geding was aangespannen door enkele telecomproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de stichting Privacy First. Het Europese Hof oordeelde in 2013 al dat het opslaan van de gegevens de privacy aantast. Providers waren echter verplicht de gegevens op te slaan vanwege de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens.

Deel dit artikel: