Herdenking: Koningin zet voet op Zeeuwse bodem

Dit weekend herdenkt Eede dat het precies 70 jaar geleden is dat Wilhelmina weer voet zette op Nederlandse bodem. De Koningin was ons land ontvlucht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en keerde dus pas vijf jaar later weer terug.

Nagespeeld
Zaterdagmiddag speelde het dorp de aankomst van de Koningin na met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werd Wilhelmina ontvangen door de toenmalige commissaris van de Koningin en de organisatie wilde dat dit jaar bij de herdenking 'overdoen'. Maar de huidige commissaris Polman kan hier niet meewerken omdat hij aanwezig moest zijn bij de open dag van de provincie. De rol van commissaris van de Koningin werd nu gespeeld door dijkgraaf Toine Poppelaars. Koningin Wilhelmina koos in 1945 voor Eede omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Zeeuws-Vlaanderen veel slachtoffers vielen en het gebied zwaar werd verwoest

Erewacht
Bij de herdenking zaterdag was ook de 89-jarige Anthon Krooger aanwezig. Hij was zeventig jaar geleden erewacht en stond dus langs de weg toen de Koningin aan kwam. Ook vandaag was hij aanwezig. Krooger: "Het is toch wel speciaal om er op zo'n leeftijd nog bij te kunnen zijn. De herinneringen van vroeger zijn er nog, maar alles ziet er nu heel anders uit. Alles was toen verwoest."

Fietstocht
Zondag wordt het herdenkingsweekend afgesloten met de Wilhelmina wandel- en fietstocht. Geinteresseerden kunnen vanaf het Dorpsplein in Eede een tocht maken van 6, 12 of 25 kilometer. Het weekend wordt georganiseerd door de Dorpsraad Eede.

Deel dit artikel: