'Mogelijk honderden miljoenen voor windpark Borssele'

Pensioenbeheerder APG overweegt enkele honderden miljoenen euro's te investeren in windmolenparken voor de Zeeuwse kust. Het gaat om windpark Borssele met waarschijnlijk honderden windmolens. Een Zeeuws consortium wil het windpark gaan bouwen en is op zoek naar investeerders.

Subsidies op windenergie

Volgens woordvoerder Harmen Geers van APG zijn er twee redenen om te gaan investeren in windenergie op zee. "Pensioenfonds ABP, waar wij het vermogen van beheren, wil meer gaan investeren in duurzame energie. Het budget gaat van 1 naar 2 miljard euro. En het lijkt erop dat de overheid ervoor gaat zorgen dat de subsidies op windenergie ook voor de langere termijn zekergesteld worden."

Goede kant op

Pensioenbeheerder APG heeft al contacten met andere investeerders in windenergie op zee. "We moeten er zeker van zijn dat zo'n investering voldoet aan onze normen. We hebben de cijfers en ervaringen van andere investeerders in mogen zien, en het lijkt erop dat het de goede kant op gaat."

Zeeuwse Milie Federatie

De Zeeuwse Milieu Federatie, ZMF, is de aanjager van het windpark Borssele. Op dit moment zijn de plannen in de afrondende fase.


Energie-akkoord

Verschillende kavels voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee zullen worden geveild door de Nederlandse overheid. Daarmee worden afspraken over duurzame energie in het energie-akkoord nagekomen. In de loop van dit jaar wordt duidelijk wie er gaat voor windpark Borssele.

Rekenen

Volgen Harmen Geers van APG duurt het nog maanden voordat er een definitieve beslissing komt. "Op dit moment wordt het windgedrag op zee in kaart gebracht, en met die gegevens gaan de specialisten deze zomer rekenen. Eind van dit jaar gaat de Europese tender open voor het windpark op zee. Dat is voor ons het moment om te beslissen."

Deel dit artikel: