Moedige Zeeuwen waagden hun leven voor foto

Unieke foto's van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland, genomen door moedige Zeeuwen die soms hun leven voor het beeld waagden. In het Zeeuws Museum in Middelburg is vanaf zaterdag de tentoonstelling 'Schieten tegen het Vergeten' te zien.

Risico
De foto's zijn niet gemaakt door professionele fotografen, maar door 'gewone' burgers. Ze namen grote risico's om een foto te maken van bijvoorbeeld een razzia. Ze stonden vaak verdekt opgesteld in een portiek of vanachter het raam van een woning.

Uniek
Zo zijn er foto's te zien van Jo Vissers uit Goes. Zijn foto's zijn in het beheer van het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. En nu dus tijdelijk uitgeleend aan het museum. Volgens Kees Traas van het Bevrijdingsmuseum geven de foto's een uniek tijdsbeeld. "Het is niet zomaar één foto, maar soms een hele rij. Vissers durfde ook heel dichtbij te komen. Dat hij er zo dicht op durfde te komen, vind ik uniek."

Zeeuwse verzetskrant
In de tentoonstelling ook een foto van een drukpers van de Zeeuwse verzetskrant 'Vrije Stemmen'. Deze krant werd dagelijks gemaakt in de laatste oorlogsjaren.

Vaste plek

De tentoonstelling is tot en met 22 november te zien in het Zeeuws Museum. Volgend jaar krijgen de foto's en drukpers een vaste plek in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Deel dit artikel: