Puur genieten van dode dieren in Terra Maris

Fazanten, eenden en één hele grote hond. In het museum Terra Maris in Oostkapelle kom je dit weekend veel opgezette dieren tegen. Tijdens het zogenoemde 'prepareerweekend' worden er demonstraties gegeven van het opzetten van dode dieren.

Preparateurs

Belangstellenden kunnen er een kijkje achter de schermen nemen bij een aantal preparateurs uit Zeeland en daarbuiten. Zij demonstreren hoe het opzetten van dieren in zijn werk gaat.


Villen

Eerst laten ze de voorbereidende werkzaamheden zien. Dat houdt onder meer in het schoonmaken van skeletten en het villen, ontvetten, wassen, centrifugeren en drogen van de huiden.


Prepareren

Daarna volgt het prepareren en opzetten van vissen, vogels en zoogdieren. De preparateurs laten zien hoe ze skeletten in elkaar zetten, kunstlichamen maken en hoe ze de preparaten vervolgens schilderen en verder afwerken.


Natuurlijke dood

In de collectie van Terra Maris, het museum voor natuur en landschap, zijn veel opgezette dieren te zien. Daarom wil het museum bezoekers laten zien hoe die collectie tot stand is gekomen. Het museum benadrukt dat alle opgezette dieren in de collectie en bij de demonstraties een natuurlijke dood zijn gestorven.

Deel dit artikel: