Zaak over fosforgranaten in Oosterschelde op 6 mei

De Raad van State buigt zich 6 mei over het munitiedepot in de Oosterschelde. Milieuorganisaties Vereniging Leefmilieu en Mobilisation for the Environment hebben de zaak aangespannen. Ze willen dat de provincie Zeeland verplicht wordt het depot op te ruimen.

Gevaar
Volgens de organisaties is de enorme hoeveelheid ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog die al tientallen jaren bij Zierikzee op de Oosterscheldebodem ligt een groot gevaar voor het zeeleven en de mosselbranche.

Fosforgranaten
In een diepe put in de Oosterschelde is zo'n dertig miljoen kilo ongebruikte munitie, waaronder fosforgranaten, uit de Tweede Wereldoorlog gestort door het leger. Dat gebeurde tussen 1945 en 1967. In het zoute zeewater zouden de granaten roesten en de giftige inhoud vrijkomen in de Oosterschelde.

Tikkende bom
Eerder luidde een deskundige de noodklok over het depot. "De munitie is een tikkende bom en komt een keer tot ontploffing als er niets aan wordt gedaan. " Dat zei Frank Barink, voormalig medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in een reportage bij 1Vandaag.
Verval
Het spul is volgens de explosievendeskundige aan verval onderhevig en wordt langzaam minder stabiel. "Dan komt een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen stoffen vrij die je niet vrij wilt hebben in deze hoeveelheden.''

Onderzoek
Er zijn verschillende onderzoeken geweest, onder meer naar het risico van gelijktijdige ontploffing van alle munitie. Omdat er destijds al varend munitie is gedumpt, ligt het explosieve materiaal ver uit elkaar. "Er is geen sprake van bergen op elkaar liggende munitie. Het risico van een massa-ontploffing kan derhalve worden uitgesloten'', heeft Defensie altijd gezegd.

Deel dit artikel: