Joodse volgelingen weg uit Heinkenszand

De joodse volgelingen van rabbijn Eliezer Berland zijn vrijdagmiddag vertrokken uit vakantiepark Hof van Zeeland in Heinkenszand. Bepakt en bezakt stapten ze rond 15:00 uur in bussen. Parkmanager Robert Jan Provoost denkt dat de groep naar Limburg vertrekt.

Overlast
Begin maart streken ongeveer 250 volgelingen van de rabbijn neer in Heinkenszand. Het was de bedoeling dat ze tot en met Pasen zouden blijven, maar de parkmanager probeerde ze na een week al weg te sturen omdat ze zich niet aan de huisregels hielden. Zo zwommen leden van de groep in de natuurplas bij het park en dat is tegen de parkregels. Na overleg met zijn advocaat sloot de parkmanager een nieuwe overeenkomst met de groep, waarin ook werd opgenomen dat ze tot 27 maart mochten blijven.

Boulevard
De groep orthodoxe joden zorgde tijdens hun verblijf ook voor commotie op de boulevard van Vlissingen. Op een donderdagavond werden 150 volgelingen van de rabbijn hotel Arion uitgezet nadat ze overlast veroorzaakten en vernielingen hadden aangericht. Een woordvoerder ontkende dat trouwens. Volgens hem werd de groep uit het hotel gezet omdat ze bij aankomst drie keer zoveel moesten betalen dan eerder per telefoon was afgesproken. Toen de groep die extra betaling weigerde, moesten de volgelingen het hotel verlaten.

Ontucht
Berland wordt in de media ook wel 'seksrabbijn' genoemd omdat hij wordt verdacht van ontucht in Israël in 2012. Sindsdien vlucht hij van land tot land. Hij kwam in september 2014 aan in Nederland en verbleef onder andere op Texel en in Amsterdam. Zijn aanwezigheid en zeker die van zijn volgelingen leidde bijna overal tot overlast

Uitlevering
Israël heeft gevraagd om zijn uitlevering. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat de 77-jarige rabbijn daadwerkelijk moet worden uitgeleverd aan Israël. Maar Berland is tegen die uitspraak in beroep gegaan bij de Hoge Raad en zolang zijn beroepszaak nog loopt, mag hij in Nederland blijven.

Deel dit artikel: