Mogelijke oplossing voor aardappelziekte phytophthora

Er is een mogelijke oplossing gevonden voor de aardappelziekte phytophthora. Een nieuw gen in wilde aardappelen verzet zich met verve tegen tegen de beruchte aardappelziekte, zo ontdekten onderzoekers.

Bederving oogst
De schimmel lijdt wereldwijd tot grote schade bij aardappeltelers. Ook in Zeeland zorgt de ziekte voor bederving van oogst. Akkerbouwers moeten de ziekte op tijd en met de juiste middelen bestrijden.

Bestrijding ziekte
"We hebben een gen geïdentificeerd dat verantwoordelijk is voor een nieuw beschermingsmechanisme bij wilde aardappelsoorten. We hopen dat deze nieuwe kennis zal helpen bij de bestrijding van de aardappelziekte", zegt Vivianne Vleeshouwers, onderzoeker bij Wageningen University.

Afweerreactie
Het gen valt op vanwege zijn afweerreactie tegen de ziekte. Het gen verdedigt zich effectief tegen elicitine, een ‘geconserveerd’ eiwit met een belangrijke biologische functie. Daardoor is de kans kleiner dat de ziekte zich aanpast, om zo de afweer te ontwijken. 

Consumptie
Phytophthora is een schimmel die het loof en knollen van de aardappelplant aantast. Door hoe temperaturen en luchtvochtigheid kan de ziekte zich snel verspreiden. Als dat gebeurt zijn de aardappelen niet meer geschikt voor consumptie.

Tien jaar onderzoek
Het artikel van de wetenschappers verschijnt deze week in Nature Plants. Het onderzoeksteam bestaat uit onderzoekers van Wageningen University en The Sainsbury Laboratory in Norwich (Groot-Brittannië). Het team besteedde tien jaar aan het onderzoek.

Deel dit artikel: