Johnny Hoogerland stapt af op NK

KERKRADE -
Na wat eerste schermutselingen zocht Hoogerland de aanval in de eerste ronde. Hij kreeg Albert Timmer (Argos-Shimano), Stef Clement (Rabobank) en Sven van Luijk (Cyclingteam Jo Piels) met zich mee. De vier kregen een maximale voorsprong van 2.20'. Dat was na zestig kilometer koers. Daarna liep de voorsprong gestaag terug omdat de Rabobank-ploeg de voorsprong niet te groot wilde laten worden.
Clement en Van Luijk moesten Hoogerland en Timmer na ongeveer 120 kilometer laten gaan en werden daarna opgeslokt door het peloton. Hoogerland en Timmer hadden dan nog ongeveer een minuut voorsprong op het peloton, dat steeds dichterbij komt.
Hoogerland en Timmer kregen nog even gezelschap van Luc Hagenaars (Metec Cyclingteam). De drie worden uiteindelijk ingerekend door het peloton. Hoogerland had ongeveer 150 kilometer aan de leiding gereden. In de laatste zeventig kilometer moest hij lossen uit het uitgedunde peloton. Hij haalde het einde van de wedstrijd niet en stapte uit.
"Het was koud en zwaar, maar ik ben toch doorgegaan, want we moest de koers hard maken", zo luidde na afloop de reactie van Hoogerland vanuit een nat Limburg.

De Nederlandse titel ging naar Niki Terpstra van Omega Pharma-Quickstep.
Marco Minnaard uit Wemeldinge haalde ook de finish niet. De renner van Rabobank Continental Team stapte na drie uur koers uit de wedstrijd.