Extra zorg voor diabetespatiënten - per computer

HEINKENSZAND -
Contact

Patiënten kunnen in via de computer hun suikerwaardes invoeren en krijgen advies en informatie van de praktijkondersteuner van hun huisarts. Patiënten komen ook vier keer per jaar op controle in de huisartspraktijk. "Nu kunnen we tussen de controles door makkelijker contact houden en begeleiden", zegt praktijkondersteuner Judith Jimkes van huisartsenpraktijk De Drieweg in Heinkenszand.

Zelfredzaam

Jimkes kan bijvoorbeeld heel makkelijk een bericht naar een patiënt sturen om te vragen hoe het gaat sinds de patiënt begonnen is met het spuiten van insuline. Bij het bericht kan ze ook extra voorlichtingsfilmpjes toevoegen. "Het scheelt tijd, we hoeven niet meer te bellen en handmatig gegevens in te vullen. Maar we merken vooral dat patiënten meer betrokken zijn bij de behandeling en daardoor zelfredzamer."

Begrijpelijk

De 79-jarige Herman van den Berge, is een van de deelnemers aan de proef. Als praktijkondersteuner Jimkes bijvoorbeeld zijn suikerwaarde wil weten, voert hij deze zelf In het patiëntenportaal in. Ook de extra informatie over diabetes in het portaal vindt Van den Berge erg handig. "Ik wist wel al veel van, maar je vindt hier zoveel informatie dat je bijna het gevoel hebt dat je jezelf kunt redden. En ingewikkeld is het zeker niet", zegt van den Berge.

Proef

De proef loopt bij huisartsenparktijk De Drieweg in Heinkenszand en 's-Heer Arendskerke, Huisartsenpraktijk 's-Gravenpolder, De Jong en Van der Wel in Kapelle en Rijken in Goes. Bij succes zal de nieuwe manier van werken worden uitgebreid naar een grotere groep diabetespatiënten.