Stichting Rugvin wil bruinvisafluisterinstallatie

Het havenhoofd van Zierikzee wordt niet alleen dé hotspot van Nederland om bruinvissen te zien, je kunt de walvisachtigen daar straks ook horen. Tenminste, als het aan de stichting Rugvin ligt.

Afluisterinstallatie
De dieren zijn daar sowieso al regelmatig te zien, maar de stichting wil ervoor zorgen dat ze daar binnenkort ook te horen zijn. De stichting wil dat bereiken door daar een permanente bruinvisafluisterinstallatie neer te zetten.

Microfoon
Die installatie, die Studio Bruinvis gaat heten, bestaat uit een microfoon onder een boei op zee en een luidspreker aan land. De microfoon pikt de geluiden van de bruinvissen op en zendt die naar de installatie op het havenhoofd waar die geluiden live worden afgespeeld.

Ultrasoon
De bruinvis is Europa's kleinste walvisachtige. Het dier gebruikt, net als de meeste andere walvisachtigen, ultrasoon geluid om onder water te navigeren, te communiceren en om prooien te vinden. De installatie pikt dat geluid op en zet het om naar geluid dat hoorbaar is voor mensen.

Crowdfunding
Maar het neerzetten van zo'n installatie kost geld. De stichting heeft berekend dat er minimaal 70.000 euro voor nodig is. Een groot deel van het benodigde geld is al beschikbaar gesteld door het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het Nationale Park Oosterschelde en de gemeente Schouwen-Duiveland. Daarnaast wil de stichting 10.000 euro ophalen via crowdfunding.

Probleem
Stichting Rugvin doet sinds 2009 onderzoek naar bruinvissen in de Oosterschelde. Volgens Frank Zanderink van Stichting Rugvin is het havenhoofd nu al de beste plek om vanaf land naar bruinvissen te kijken. "Er zwemmen zo'n dertig tot veertig bruinvissen rond in de Oosterschelde. Het probleem is alleen dat ze ook vaak onder water zitten en je ze dus niet kunt zien."

'Uniek'
Stichting Rugvin wil ze hoorbaar maken. "Ze maken continu lawaai, om hun weg te vinden, om hun prooien te zoeken en om met elkaar te communiceren. Als het lukt om dat hoorbaar te maken op land dan zou dat uniek zijn in Europa", aldus Zanderink.

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland
Deel dit artikel: